6. PYYKINPESUAINEET

Yhdellä pesuaineella ei pyykinpesussa pärjää. Perussääntö on valita pesuaine materiaalin, lian ja pesutapahtuman mukaan. Kun valitset oikean pesuaineen ja annostelet oikein, saat pyykistä puhtaampaa ja säästät vaatteiden kuituja, värejä sekä vähennät ympäristön kuormitusta.

6.1 Yleispesuaineet

Valkopesuaine

Tehokkain pesuaine, joka sopii parhaiten vaalean ja valkoisen pyykin pesuun. Sisältää valkaisuainetta, joka valkaisee pois värillisen lian kuten hedelmä- ja kahvitahrat. Valkaisuaine toimii vasta kun lämpötila on 40 °C.

Kirjopesuaine

Toimii 30- 60 °C:n lämpötiloissa. Ei sisällä valkaisuainetta ja sopii värillisten vaatteiden pesuun.

Hienopesuaine

Sopii arkojen kuitujen kuten villan ja silkin pesuun sekä käsinpesuun. Ei sisällä valkaisuainetta.

Nestemäinen pesuaine

Soveltuu käsinpesuun, koska liukenee veteen helposti. Sopii tahrojen käsittelyyn ennen pesua. Ei sisällä valkaisuainetta.

 

6.2 Apuaineet

Erilaiset apuaineet on tehty helpottamaan pyykin käsittelyä ja suojaamaan tuotetta.

Huuhteluaine

Huuhteluaine vähentää sähköisyyttä, pehmentää ja helpottaa jälkikäsittelyä. Se lisätään viimeiseen huuhteluveteen. Noudata annosteluohjetta. älä käytä huuhteluainetta viskoosille ja elastaania sisältäville tuotteille.

Lianirrottaja

Käytetään ennen varsinaista pesua pehmittämään kuivunutta likaa ja tahroja. Ainetta voidaan käyttää mm. pinttyneille kauluksille, hihansuihin, kainaloalueille ja tahroille. Sitä on saatavissa erikseen myös aroille kuiduille.

Tekstiilisuoja-aineet

Suoja-aine suojaa tekstiiliä kosteudelta ja likaantumiselta. Neuleita lukuun ottamatta suojakäsittely sopii lähes kaikille vaatteille. Arvokkaat, arat tekstiilit esim. bleiserit voi suojata heti uutena ja puhtaina. Suojauksen voi teettää pesulassa tai tehdä itse kotona.