3. TEKOKUIDUT

Luonnonkuiduilla on määrätyt ominaisuudet, mutta tekokuitujen ominaisuuksia voidaan muovata. Tekstiileissä käytettävät tekokuidut ovat joko muuntokuituja, synteettisiä kuituja tai epäorgaanisia kuituja. Tekokuiduilla voidaan korvata rajallisia luonnonkuituvaroja ja parantaa luonnonkuitujen huonoja ominaisuuksia. Uuden teknologian ansiosta niiden ympäristöä kuormittava vaikutus vähenee jatkuvasti.

 

3.1 Muuntokuidut

Yleisimmät selluloosamuuntokuidut ovat viskoosi, modaali ja kupro sekä uuden sukupolven kuitu lyocell. Selluloosamuuntokuitujen raaka-aineet saadaan luonnosta, pääasiassa erilaisista puulajeista. Puusta valmistetaan ensin liukoselluloosaa, jota kuitujen valmistajat ostavat puunjalostustehtailta. Tämän jälkeen liukoselluloosa muokataan tekstiilikuiduksi tekokuitujen valmistusmenetelmällä.

 

3.1.1 Viskoosi ja modaali

Viskoosikuidut ja etenkin modaalikuidut muistuttavat ominaisuuksiltaan puuvillaa. Ne imevät hyvin kosteutta eivätkä sähköisty. Kuituja on helppo värjätä ja puuvillaan verrattuna ne ovat kevyempiä ja laskeutuvampia. Viskoosikuitujen ongelmana ovat olleet heikot lujuusominaisuudet, etenkin märkälujuus sekä rypistyvyys ja huono muoto- ja mittapysyvyys. Näitä ominaisuuksia on vuosien kuluessa onnistuttu parantamaan, ja modaalikuidut ovat syntyneet tämän tuotekehittelyn tuloksena.

Viskoosi- ja modaalikuituja käytetään paljon yhdessä muiden kuitujen kanssa. Puuvillaan sekoitettuna modaali lisää neuletuotteen pehmeyden tuntua. Polynosic on yksi modaalin kauppanimistä. Sitä sekoitetaan paljon esim. polyesterin kanssa. Polynosicin avulla saadaan kankaaseen pehmeä, persikkamainen pinta. Synteettisten kuitujen kanssa sekoitettaessa viskoosi ja modaali lisäävät tuotteen kosteudenimukykyä, pehmentävät tuntua ja laskeutuvuutta, vähentävät sähköisyyttä ja nyppyyntymistä.

Viskoosille suositellaan vesipesua, joka puhdistaa sen paremmin kuin kuivapesu.

Vältä mekaanista muokkausta eli käytä hienopesuohjelmaa ja hellävaraisia pesuaineita.

Useat kangastehtaat kieltävät huuhteluaineen käytön, sillä se saattaa haurastuttaa viskoosia.

Viskoosituotteille ei suositella voimakasta linkoamista.

Välttääksesi kutistumista ja viskoosin haurastumista, älä jätä tuotetta viimeiseen huuhteluveteen likoamaan. Muotoile tuote oikeisiin mittoihin ja nosta välittömästi kuivumaan.

Viskoosi siliää helposti, helpommin kuin puuvilla tai pellava.

 

3.1.2 Lyocell

Lyocell on uusin tekokuitu, joka tunnetaan paremmin kauppanimellään Tencel. Se on tullut markkinoille vasta 1990-luvulla. Lyocell on muuntokuitu, jonka raaka-aineena käytetään puuselluloosaa. Se valmistetaan viskoosin tavoin ympäristöystävällisessä valmistusprosessissa, jossa ei käytetä ympäristöä kuormittavia kemikaaleja.

Lyocell tuntuu pehmeältä ja silkkimäiseltä. Se on laskeutuvaa ja sillä on hyvä kosteudenimukyky. Lyocell säilyttää muotonsa paremmin kuin viskoosi ja se rypistyy ja kutistuu myös vähemmän. Entsyymeillä pintaviimeistellyt lyocellmateriaalit eivät nyppyynny ja kestävät oikein pestynä pesun mekaanista rasitusta. Lyocellille ja viskoosille sallitaan jopa 3-4 % kutistuma, johtuen kuitujen luontaisista ominaisuuksista.

Voimakkaan väriset tuotteet saattavat päästää irtoväriä sekä kuivana että märkänä.

Pese tuote nurinpäin käännettynä väljässä vedessä erillään muusta pyykistä, jotta väri säilyisi tasaisena ja tuotteeseen ei tulisi pesuraitoja.

Käytä valkaisuaineetonta pesuainetta.

Älä liota ja jätä tuotetta märkänä koneeseen, vaan nosta se välittömästi kuivumaan.

Tahranpoistoaineet ja tahran hankaaminen saattavat viedä värin kankaasta, joten paikallista tahranpoistoa on vältettävä. Pese koko tuote heti tahran ilmestyttyä. älä yritä poistaa tahraa edes pelkällä vedellä pyyhkimällä ja hankaamalla, sillä pelkästään tämä saattaa aiheuttaa tahrakohtaan vaalean läikän.

Pesun jälkeen lyocell voi olla jäykkä, mutta kuivuessaan ja silitettäessä se pehmenee jälleen.

Pesty tuote oiotaan kosteana ja silitetään hieman kosteana nurjalta puolelta. Näin saadaan kutistuma palautumaan lähes alkuperäisiin mittoihin.

 

3.1.3 Kupro

Kuprokuidun teollinen valmistus alkoi vuosisadan vaihteessa Saksassa. Kuitua ei valmistettu useisiin vuosikymmeniin, mutta 1990-luvulla siitä tuli taas suosittu muotikuitu silkkimäisyytensä ja pehmeän tuntunsa vuoksi.

Kuprokuidun raaka-aineena on puuvillan lintteri, joka on puuvillan siementen pinnassa olevaa lyhyttä kuitua. Kupro imee hyvin kosteutta ja tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Se on laskeutuvaa ja viimeistelyillä kankaaseen saadaan persikkamaisen pehmeä pinta.

Kuprokuitujen pesu- ja hoito-ohjeet ovat samat kuin viskoosilla ja lyocellilla.

 

3.1.4 Asetaatti

Asetaattikuitujen raaka-aineena käytetään puuvillan lintteriä tai puhdasta selluloosaa. Asetaattia käytetään paljon vuorimateriaalina, koska sen kosteudenimukyky on luonnonkuitujen veroinen ja sillä on silkkimäisen himmeä kiilto. Asetaatin ei ole myöskään havaittu aiheuttavan terveysongelmia, kuten ihon ärsyyntymistä tai allergioita. Asetaatti kutistuu ja venyy vähemmän kuin viskoosi ja kupro. Se kestää myös paremmin auringonvaloa ja on kevyempi.

Tahrojen poistossa on varottava käyttämästä kuitua liuottavia aineita, kuten asetonia, jota on esim. kynsilakan poistoaineissa.

Asetaatille suositellaan yleensä hienopesua ja mahdollisimman lyhyttä linkousta rypistymisalttiuden vuoksi.

 

3.2 Synteettiset kuidut

Synteettiset kuidut ovat tällä hetkellä muodikkaimpia vaatetusmateriaaleja. Nykyisten kuitujen ominaisuudet ovat oleellisesti paremmat ja miellyttävämmät kuin entisaikojen synteettisten kuitujen. Ne muistuttavat monesti luonnonkuituja ulkonäöltään.

Synteettisten tekokuitujen kaupallinen valmistus alkoi 1940-luvulla ja siitä lähtien synteettisten kuitujen osuus maailman kuitutuotannosta on koko ajan kasvanut ja kasvaa edelleen. Yleisimpiä kuituja ovat polyesteri, polyamidi, akryyli ja elastaani.Synteettisten kuitujen valmistuksen lähtöaineina ovat yleensä öljy, kivihiili, ilma ja vesi. Näistä samoista raaka-ainesta saavat alkunsa myös erilaiset muovituotteet.

Synteettiset kuidut ovat kevyitä ja kestäviä. Kuidut voidaan lämmön avulla muotoilla, esim. kihartaa, ja niistä valmistetuille tuotteille voidaan antaa pysyvät laskokset (housujen prässit, pliseeraus). Kosteudenimukyvyn puuttuessa kuidut sähköistyvät ja keräävät likaa sekä nyppyyntyvät helposti. Samasta syystä johtuen synteettisistä kuiduista valmistetut tuotteet tuntuvat ihoa vasten lämpimällä hiostavilta ja kylmällä kalseilta. Synteettiset kuidut on helppo pestä ja ne kuivuvat nopeasti, koska ne imevät itseensä huonosti vettä. Huonoja ominaisuuksia pyritään eliminoimaan sekoittamalla synteettisiin kuituihin luonnonkuituja ja kehittämällä valmistus- ja viimeistelymenetelmiä.

Mikrokuituja valmistetaan polyamidista ja polyesteristä. Ne ovat hienoudeltaan silkkisäikeen luokkaa tai ohuempia. Mikrokuidut tekevät kankaasta pehmeän, taipuisan, hengittävän ja luonnonkuidun tuntuisen. Mikrokuitujen ensimmäinen käyttöalue oli ulkoilu- ja vapaa-ajanvaatteet. Mikrokuidusta valmistetut kankaat voivat olla myös ohuita, hienoja ja hyvin laskeutuvia, ja siksi niitä käytetään nykyisin myös arki- ja juhlapukeutumisessa.

 

3.2.1 Polyesteri

Polyesteri on puuvillan jälkeen toiseksi eniten tuotettu tekstiilikuitu. 90-luvulla sen tuotanto on lähes kaksinkertaistunut. Tuotannon nopea kasvaminen johtuu etenkin kuidun muunneltavuudesta ja soveltuvuudesta mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin. Polyesteristä tehdään paljon juhlavia kankaita, joita on nykyisin vaikea erottaa luonnonkuiduista. Kangas voi esim. muistuttaa pellavaa tai olla ohutta ja silkkimäistä. Noin puolet polyesteristä käytetään vaatetustarkoituksiin.

Polyesterin hyviä ominaisuuksia ovat lujuus, elastisuus, hankauksenkesto. Polyesteri rypistyy vähemmän kuin muunto- ja luonnonkuidut. Polyesterituotteilla on lisäksi hyvä auringonvalon- lämmön- ja säänkesto sekä hyvät pesuominaisuudet: muoto pysyy, vaate siliää helposti ja kuivuu nopeasti. Jotkut tuotteet ovat jopa silittämättä siistejä ja sileitä.

Koska synteettiset kuidut sähköistyvät helposti, ne myös likaantuvat nopeasti. Synteettisistä kuiduista valmistettuja tuotteita on hyvä pestä usein, ettei lika piinny ja värit harmaannu. Peseminen on vaivatonta, sillä tuotteet kuivuvat nopeasti ja siliävät helposti.

Pese tuotteet heti käytön jälkeen, valkoinen polyesteripusero vaikka joka käyttökerran jälkeen.

Täytä kone puolilleen, etteivät tekstiilit rypisty pesun aikana.

Samaan aikaan ei koneeseen kannata laittaa luonnonkuituisia tekstiilejä, koska synteettiset kuidut imevät itseensä luonnonkuiduista irronnutta nukkaa ja harmaantuvat. Luonnonkuidut imevät myös vettä runsaasti itseensä ja näin raskaampina aiheuttavat ryppyjä kevyisiin synteettisiin kuituihin.

Sähköisyyden vähentämiseksi on hyvä käyttää huuhteluainetta.

 

3.2.2 Polyamidi

Polyamidia käytetään sekä sellaisenaan että sekoitteena. Siitä valmistetaan esim. sukkia ja sukkahousuja, urheilu- ja työvaatekankaita, vuorikankaita, pitsejä, uimapukuneuleita. Polyamidituotteiden hyviä ominaisuuksia ovat lujuus ja kulutuksen kesto. Ne ovat myös kevyitä, joustavia ja elastisia ja niitä on helppo värjätä. Tuotteilla on hyvät pesuominaisuudet: muoto pysyy ja vaate kuivuu nopeasti. Huonoja ominaisuuksia ovat pieni kosteudenimukyky, sähköistyminen ja taipumus nyppyyntyä. Polyamidi kestää huonosti auringonvaloa. Polyamidi ei rypisty helposti, mutta liian korkeissa lämpötiloissa siihen saattaa jäädä pysyviä ryppyjä.

Polyamidituotteita on pestävä hyvin usein, sillä ihosta erittyvä rasva ja hiki kellastuttavat polyamidia.

Tuotteet puhdistuvat helposti vesipesussa. Huuhteluaineen käyttö on suositeltavaa

 

3.2.3 Akryyli

Akryyli muistuttaa villaa sekä rakenteeltaan että tunnultaan. Sitä käytetään paljon neuleissa joko yksinään tai sekoitteena. Akryylin etuina pidetään kuohkeutta, keveyttä ja miellyttävää villamaista tuntua. Akryylilla on taipumus nyppyyntyä ja sähköistyä. Nyppyyntymistä voi ehkäistä säännöllisellä, hellävaraisella pesulla ja silityksellä.

Pese akryylituotetta usein, ja käytä huuhteluainetta sähköisyyden poistamiseksi.

Varo pesemästä ja silittämästä tuotetta liian kuumassa, ettei akryylin kuohkeus häviä ja kuitu kellastu ja haurastu.

Nyppyjä voi poistaa varovasti tavarataloista saatavalla nypynpoistajalla.

 

3.2.4 Elastaani

Elastaanin tunnetuin kauppanimi on lycra. Sen tärkein ominaisuus on joustavuus. Elastaania ei käytetä koskaan yksinään vaan se yhdistetään aina muihin kuituihin. Tyypillisiä elastaania sisältäviä tuotteita ovat mm. uimapuvut ja alusvaatteet. Viime vuosina sen käyttö on entisestään lisääntynyt myös päällysvaatekankaissa; jakuissa, housuissa, hameissa ja puvuissa. Jo parin prosentin lisäys antaa tuotteelle joustavuuden. Vaatteet rypistyvät vähemmän ja istuvat paremmin. Vaikka kangas joustaa, se ei veny muodottomaksi.

Elastaanin pesuohjeet määräytyvät yleensä tuotteen muiden kuitujen mukaan.

Runsaasti elastaania sisältäville tuotteille ei suositella huuhteluaineen käyttöä, sillä se haurastuttaa elastaanikuitua. Jos elastaania on kankaassa vain muutama prosentti ja tuote tuntuu sähköiseltä, voi huuhteluainetta kuitenkin varovasti käyttää.