2. LUONNONKUIDUT

2.1 Kasvikuidut

Kasvien eri osista saatuja kuituja nimitetään kasvikuiduiksi. Niiden päärakennusaineena on selluloosa.

 

2.1.1 Puuvilla

Puuvilla on maailman tunnetuin ja eniten tuotettu tekstiilikuitu. Sitä on käytetty kankaana jo tuhansia vuosia. Puuvillakuidut ovat puuvillakasvin siemenkarvoja. Puuvilla on suhteellisen luja ja kestävä kuitu, joka ei sähköisty, ja jota on helppo värjätä. Puuvillalla on hyvä kosteudenimukyky ja se tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Puuvillan haittapuolia ovat rypistyvyys, kutistuminen ja taipumus likaantua helposti. Haittapuolia voidaan vähentää viimeistelymenetelmien avulla sekä sekoittamalla puuvillaan muita kuituja.

Valitse värillisten puuvillavaatteiden pesuun kirjo- tai hienopesuaine, joka ei sisällä valkaisuainetta.

Pese värilliset puuvillatuotteet nurinpäin ja erillään vaaleista vaatteista. Puuvillan pesu koneessa on suositeltavaa, jotta voidaan käyttää riittävän korkeita lämpötiloja. Itse kuitu puhdistuu vasta 60 °C:ssa. Noudata kuitenkin valmistajan antamia ohjeita, sillä vaate saattaa sisältää muita materiaaleja tai lisätarvikkeita, joille korkea lämpötila ei sovi.

Hoito-ohjeen lämpötilaa ei saa alittaa.Puuvillatuotteet voivat päästää väriä, jos niitä pestään liian alhaisessa lämpötilassa.

Älä seisota märkää pyykkiä koneessa. Oio ja asettele puuvillatuote oikeisiin mittoihin, kun laitat sen kuivumaan.

Kuivata puuvillaneuleet tasossa.

 

2.1.2 Pellava

Pellavakuitua saadaan pellavakasvin varresta ja se on ns. runkokuitu. Pellavaa pidetään vanhimpana tekstiilikasvina. Pellava ja monet muut runkokuidut ovat siis vuosituhansia kuuluneet vaatetus-, kodin- ja teknisten tekstiilien (purjeet, köydet, verkot) raaka-aineisiin. Nykyäänkin pellava on suosittu materiaali kodintekstiileissä ja sen suosio vaatetustekstiileissäkin lisääntyi 90-luvun alkupuolella.

Pellava on kiiltävä ja luja kuitu, joka imee erittäin hyvin kosteutta. Pellavainen tuote ei likaannu helposti ja se puhdistuu vaivatta. Hyvän lämmönjohtokykynsä ansiosta pellava tuntuu helteelläkin viileältä. Pellavakuitu on jäykkä, jonka seurauksena se rypistyy helposti eikä kestä koneellisen pesun aiheuttamaa rasitusta yhtä hyvin kuin puuvilla, vaan siihen voi pesussa tulla pysyviä pesuryppyjä. Pellavatuotteita ei pitäisi säilyttää pitkiä aikoja laskostettuna, koska kuidut voivat murtua taitekohdista. Pellavan sileä pinta hylkii likaa ja se puhdistuu helposti pesussa.

Pese värilliset pellavatuotteet nurinpäin erillään muusta pyykistä.

Pese pellava väljässä vedessä ja käytä mietoja valkaisuaineettomia pesuaineita kirkkaille ja tummille väreille.

Pesuryppyjen välttämiseksi pellavatuotteille suositellaan vain lyhyttä linkousta.

Ravista ja oio tuote märkänä.

Silitä pellava nurjalta puolelta kostean liinan läpi tai höyryraudalla.

Säilytä pellavavaatteet esim. jakut vaatepuulla.

 

2.2 Eläinkuidut

Eläinten villaa ja karvoja sekä tiettyjen hyönteisten valmistamia lankoja nimitetään eläinkuiduiksi. Eläinkuidut ovat pääasiassa proteiinia.

 

2.2.1 Villa

Villalla tarkoitetaan ainoastaan lampaasta saatavia kuituja. Maailmassa on noin 200 villaa tuottavaa lammasrotua. Villalaatuja on monia. Villatuotteille yhteisiä hyviä ominaisuuksia ovat lämpimyys, hyvä kosteudenimemiskyky, pehmeys, ilmavuus, joustavuus, hyvä taivutuksenkesto, muovautumiskyky ja lianhylkivyys. Villakuidut ovat suomuisia, kiharia ja joustavia. Kostuessaan villakuidut turpoavat ja kihartuvat entisestään ja siksi villasta valmistettu tuote tuntuu kosteanakin lämpimältä. Villa ei rypisty helposti ja rypyt oikenevat vaatteen levätessä. Villa on muihin luonnonkuituihin nähden paloturvallinen. Se ei syty eikä pala helposti.

Villan haittapuolina on taipumus vanumiseen sekä huonot lujuusominaisuudet, etenkin hankauslujuus. Villa ei kestä kovaa kulutusta ja usein villan joukkoon lisätäänkin synteettisiä kuituja parantamaan tuotteen kulutuskestävyyttä. Vanumista voidaan vähentää erilaisilla käsittelyillä, jolloin villatuotteesta saadaan konepesunkestäviä.

Lampaanvillan lisäksi tekstiilitarkoituksiin käytetään monien muidenkin eläinten karvoja. Näitä ovat mm. mohairvilla, kashmirvilla, kamelinkarva ja angora.

Villa pitää ulkoilusta. Villatuote kannattaa tuulettaa kostealla ilmalla ulkona, jolloin kuitu turpoaa ja siitä poistuu epäpuhtauksia ja tuote raikastuu.

Villa on pestävä käsin tai kemiallisesti, ellei sitä ole käsitelty konepestäväksi.

Käytä villanpesuun tarkoitettua pesuainetta tai hienopesuainetta.

Villatuotetta ei saa liottaa. Käsittele sitä varovasti. Älä väännä, hankaa tai rutista villaa voimakkaasti.

Huuhtele tuote huolellisesti useissa huuhteluvesissä. Huuhteluaine poistaa staattista sähköisyyttä.

Yleensä villan voi lingota kevyesti tai pusertaa veden pois froteepyyhkeen välissä.

Villatuote kuositellaan ja kuivataan mielellään vaakatasossa. Silitä höyryraudalla tai kostean liinan läpi.

Säilytä villatuote ilmavasti laskostettuna tai kunnollisella vaatepuulla.

Laita tuote aina puhtaana kesäsäilöön.

 

2.2.2 Silkki

Lähes kaikki tekstiiliraaka-aineena käytetty silkki saadaan jalostetun silkki- eli mulperiperhosen toukan koteloista. Silkki on kevyt kuitu, joka imee hyvin kosteutta, oikenee helposti rypyistä ja kuivuu nopeasti. Silkissä on hieno kiilto ja se on ohutta, taipuisaa ja miellyttävän tuntuista. Silkkituotteiden huonoja ominaisuuksia ovat sähköistyminen sekä haurastuminen, auringonvalon, ilman hapen ja hien vaikutuksesta. Siksi silkkituotteita ei kannata säilyttää likaisena, eikä kuivattaa auringon paisteessa.

Silkkituote kannattaa pestä kemiallisesti tai käsin väljässä vedessä ja käyttää pesuaineena nestemäistä silkinpesuainetta tai Marseilles-saippuaa.

Jos peset silkin koneessa, käytä hellävaraista ohjelmaa ilman linkousta.

Pese silkkivaatteet erillään. Huonon värinkeston ansiosta etenkin ensimmäisessä pesussa saattaa irrota runsaasti väriä.

Käsinpesussa käsittele silkkiä varovaisesti kuten villaakin. älä liota silkkiä, jottei se haurastu.

Voit käyttää huuhteluainetta sähköisyyden poistamiseksi.

Silitä silkkivaate hieman kosteana nurjalta puolelta silitysjälkien välttämiseksi.